Μενού

Πρόληψη μόλυνσης από εξοπλισμό καθαρισμού

Πρόληψη μόλυνσης από εξοπλισμό καθαρισμού

European Hygienic Engineering Design Group (EHEDG)

Διαθέσιμη καθοδήγηση

Η κατευθυντήρια γραμμή 8 4 , αυτές οι αρχές υγιεινής, που σχεδιάστηκαν και συστάθηκαν από την European Hygienic Engineering Design Group (EHEDG) αναφέρει ότι μία από τις λειτουργικές απαιτήσεις υγιεινής του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων θα πρέπει να είναι η «πρόληψη μόλυνσης από ξένα σωματίδια». Αυτή η απαίτηση θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στο περιβάλλον παραγωγής τροφίμων, ιδιαίτερα σε αυτόν που έρχεται σε άμεση ή έμμεση επαφή με τρόφιμα, όπου οι κίνδυνοι μόλυνσης από ξένα σώματα είναι αυξημένοι. Αυτό περιλαμβάνει εξοπλισμό καθαρισμού και σκεύη.

Η καθοδήγηση EHEDG για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από ξένα σώματα 4,5  περιλαμβάνει ότι ο εξοπλισμός πρέπει να είναι

  1. ανθεκτικό σε ρωγμές, σπασίματα, θραύσματα, θρυμματισμό, διάβρωση, ξεφλούδισμα, τριβή και υπεριώδη ακτινοβολία.
  2. χωρίς κουμπώματα που μπορεί να χαλαρώσουν και να πέσουν μέσα στο προϊόν.
  3. μηχανικά σταθερό.

Θα πρέπει επίσης να υπόκειται σε τακτική επιθεώρηση και αντικατάσταση, ως μέρος ενός αποτελεσματικού προγράμματος προληπτικής συντήρησης, να καθαρίζεται και να επιθεωρείται πριν από τη χρήση.

Δυστυχώς, δεν κατασκευάζονται ή χρησιμοποιούνται όλα τα εργαλεία καθαρισμού και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων με γνώμονα αυτές τις οδηγίες.

Πολύ συχνά αγοράζεται ή κατασκευάζεται εξοπλισμός κακώς κατασκευασμένος και μη ρυθμιζόμενος (Εικόνες 1-6) και η συντήρηση του εξοπλισμού παραβλέπεται (Εικόνες 7-8).

Εικόνα 1: 
Κακώς σχεδιασμένη αντικατάσταση σε μάκτρα λεπίδας/μάκτρο αποστράγγισης.

Εικόνα 2: 
Ζημιά που προκαλείται από το κατσαβίδι ή κάποιο εργαλείο μη προβλεπόμενης χρήσης.

Εικόνα 3: 
Μεταλλική βίδα που συνδέει δύο μέρη του μάκτρου *(κίνδυνος απώλειας) .

Σχήματα 4-6: 
Εξοπλισμός κατασκευασμένος στο εργοτάξιο που χρησιμοποιεί παξιμάδια ,μπουλόνια ή ταινία για τη στερέωση ή την επισκευή του εξοπλισμού. Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης τροφίμου από ξένα σώματα.

Εικόνες 7-8: 
Ανεπαρκώς συντηρημένος εξοπλισμός που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο ξένων σωμάτων από υπολείμματα τροφών, παράσιτα και τρίχες.

Σχετικά άρθρα

Επαγγελματικός καθαρισμός για όλους με το Uni Jr.

Επαγγελματικός καθαρισμός για όλους με το Uni Jr. Επαγγελματικός καθαρισμός για όλους Το Uni Junior είναι ένα πρακτικό , ελαφρύ και εξαιρετικά υγιεινό ημι-επαγγελματικό σύστημα που περιλαμβάνει τις καινοτομίες και…

Στυλό ελέγχου επιφανειών ATP και ALP.

Στυλό ελέγχου επιφανειών ATP και ALP. ATP TEST ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ Ο έλεγχος πραγματοποιείται με λουμινόμετρο το οποίο χρησιμοποιεί την μέθοδο της βιοφωταύγειας για την ανίχνευση υπολειμμάτων…

Ποια πρότυπα καθαριότητας υποστηρίζει η Vikan;

Ποια πρότυπα καθαριότητας υποστηρίζει η Vikan; Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που τα προϊόντα και τα συστήματα της Vikan συμμορφώνονται πλήρως με τα σημαντικότερα παγκόσμια πρότυπα στον…