Μενού

Εξοπλισμός κρεοπωλείων, σφαγείων και μονάδων επεξεργασίας κρέατος

Εξοπλισμός κρεοπωλείων, σφαγείων και μονάδων επεξεργασίας κρέατος

Η διατήρηση υψηλού επιπέδου υγιεινής είναι βασική προϋπόθεση για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε κλάδους που χειρίζονται τα ωμά τρόφιμα. Τα κρεοπωλεία, τα σφαγεία και οι μονάδες επεξεργασίας κρέατος είναι σίγουρα στην ομάδα των επικίνδυνων συμμετεχόντων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Ένα γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτα τα σφαγεία και τις μονάδες επεξεργασίας κρέατος, καθώς και τα κρεοπωλεία είναι η παρουσία νερού και υγρασίας στην παραγωγική διαδικασία. Η παρουσία τους ευνοεί αναμφίβολα την ανάπτυξη βακτηρίων και παθογόνων σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι, για παράδειγμα, σε διαδικασίες παραγωγής που μπορούν να χαρακτηριστούν «ξηρές», όπως αρτοποιείο ή ζαχαροπλαστείο.

Ως συχνό πρόβλημα όσον αφορά την εμφάνιση μικροοργανισμών, μπορούμε να αναφέρουμε το βακτήριο Listeria , το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, και η εμφάνισή του συμβαίνει σχετικά εύκολα εάν υπάρχει αστοχία στην τήρηση της υγιεινής.

Ο εντοπισμός Listeria, Listeria L και Salmonella γίνεται με την χρήση Στυλό ελέγχου επιφανειών ή αλλιώς Swab Test σε συνδυασμό με επωαστήρα για την υπόδειξη των αποτελεσμάτων.

Όλοι οι χώροι και ο εξοπλισμός πρέπει να διατηρούνται καθαροί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η τακτική δειγματοληψίας, ο  καθαρισμός και η συντήρηση του  εξοπλισμού κρεοπωλείων, σφαγείων και βιομηχανιών επεξεργασίας κρέατος δίνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παρακάτω θα χωρίσουμε τα αξεσουάρ καθαρισμού και τον εξοπλισμό πλύσης σε διάφορα τμήματα:

 

Αξεσουάρ σκουπίσματος

Όταν μιλάμε για σκούπισμα, σε χώρους επεξεργασίας κρέατος, δεν εννοούμε το σκούπισμα μικρών σωματιδίων ή “ρύπων” όπου τα συνδέουμε με την έννοια του σκουπίσματος. Αυτό που πρέπει να σκουπιστεί ή να αφαιρεθεί από τα πατώματα είναι κομμάτια κρέατος, λίπη, κόκαλα κ.λπ.  Οπότε είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε επαγγελματικές σκούπες που έχουν συμπαγές και λεπτότερες ίνες που πλένονται εύκολα. Το εύκολο πλύσιμο των σκευών καθαρισμού είναι σημαντικό γιατί η κατακράτηση “ρύπων” στα σκεύη ή γενικότερα στο εξοπλισμό σας , δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη βακτηρίων και παθογόνων.

 

Εξαρτήματα για την αφαίρεση – απομάκρυνση νερού, υγρών, αίματος

Τα πιο συχνά σε χρήση αξεσουάρ είναι οι καθαριστήρες δαπέδων και επιφανειών που χρησιμεύουν στην εύκολη αφαίρεση νερού, αίματος και άλλων υγρών από τα δάπεδα κατά την αποστράγγιση σε αποχετεύσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει επαρκής αριθμός αποχετεύσεων νερού σε βασικά και συχνά σημεία μέσα στο εργοστάσιο, έτσι ώστε κάθε εργαζόμενος να έχει γρήγορη πρόσβαση στα αξεσουάρ, να κάνει τη δουλειά αποτελεσματικά και να επιστρέφει τα εξαρτήματα στην επιτοίχια βάση.

 

Αξεσουάρ για καθαρισμό εξοπλισμού

Η υγιεινή κάθε τμήματος της παραγωγής είναι σημαντική. Πρέπει όμως να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον εξοπλισμό που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα.
Είναι απαραίτητο να εκτελείτε τακτικά απολύμανση των επιφανειών και των σκευών – μηχανημάτων με αξεσουάρ καθαρισμού πιστοποιημένα από τον FDA για επαφή με τρόφιμα.

Εξοπλισμός πλύσης και υγιεινής

 

 

Το τελευταίο στάδιο καθαριότητας στο τέλος κάθε ημέρας (ή σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες) είναι η απολύμανση με χημικό παράγοντα. Είναι ο πιο εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για την εφαρμογή αφρού χαμηλής πίεσης. Χρησιμοποιώντας μηχανές αφρού, διασφαλίζουμε ότι όλες οι επιφάνειες καλύπτονται με αφρό σε ιδανική αναλογία νερού και χημικών, αυτό περιλαμβάνει το βούρτσισμα και το τρίψιμο των επιφανειών για να γίνει ο αφρός πιο αποτελεσματικός ακόμη και σε βαθύτερα στρώματα. Μετά τον αφρισμό, είναι απαραίτητο να ξεπλύνετε τις επιφάνειες με καθαρό νερό και να απομακρύνετε το υπόλοιπο νερό σπρώχνοντάς το στα κανάλια αποστράγγισης.

Σχετικά άρθρα

Επαγγελματικός καθαρισμός για όλους με το Uni Jr.

Επαγγελματικός καθαρισμός για όλους με το Uni Jr. Επαγγελματικός καθαρισμός για όλους Το Uni Junior είναι ένα πρακτικό , ελαφρύ και εξαιρετικά υγιεινό ημι-επαγγελματικό σύστημα που περιλαμβάνει τις καινοτομίες και…

Στυλό ελέγχου επιφανειών ATP και ALP.

Στυλό ελέγχου επιφανειών ATP και ALP. ATP TEST ΕΠΙΦΑΝΕΙΩΝ Ο έλεγχος πραγματοποιείται με λουμινόμετρο το οποίο χρησιμοποιεί την μέθοδο της βιοφωταύγειας για την ανίχνευση υπολειμμάτων…